Hokkaido är känt för dess fina skaldjursfångster, och det finns ingen bättre plats att smaka resultatet än denna berömda Nijo ”Ichiba” (marknad). Denna enorma marknad är en populär plats för både ortsbor och turister som vill handla färsk och tillagad fisk. Även om du inte brukar äta skaldjur är det väl värt att ta en promenad runt marknaden bara för att njuta av den livliga atmosfären.
Här finns över 50 stånd, både inomhus och utomhus, på ett område stort som ett helt stadskvarter. Denna traditionella marknad grundades i början av 1900-talet och många butiker har funnits i över hundra år. Här kan man köpa allt från krabbor och sjöborrar till musslor.
Strosa längs den norra och östra gatan, där stånden är dekorerade med nät och lampor som gör sitt till marknadens sjöfartsinspirerade charm. Bege dig in i marknadens smala gränder och beundra omsorgen som säljarna har lagt på att arrangera sina varor på glittrande högar av is.
Det finns några restauranger inklämda mellan stånden, så slå dig ner för en japansk måltid med alldeles färska ingredienser. Ett av områdena med restauranger kallas Noren Yokocho och den bästa tiden att besöka det här distriktet är på morgonen, då du kan njuta av en donburi-frukost. Denna välkända och goda maträtt består av färska havsfångster som krabba, bläckfisk och lax, serverade på en skål med ris.
Prova lyckan med lite godmodigt prutande. I motsats till de flesta shoppingställen i Japan är prutning något som accepteras här. Även om bara ett fåtal säljare talar engelska har många av dem bilder på sina produkter för att hjälpa till att övervinna språkbarriärer. Det finns till och med säljare som kan leverera lådor med fryst fisk och skaldjur till ditt hemland lagom till då du kommer tillbaka.
Nijos marknad är öppen dagligen, men butikerna har sina egna öppnings- och stängningstider. Marknaden ligger en kort promenad från Odori-stationen. Det finns en avgiftsbelagd parkering vid marknaden om du kommer med bil.