Jan Becher-museet har tillägnats Karlovy Varys berömda örtlikör Becherovka. Denna populära alkoholdryck tillverkas endast i Karlovy Vary, eftersom stadens källvatten är en viktig ingrediens. Museet ligger i likörtillverkarens fabrik och erbjuder guidade rundturer. Du får lära dig hur likören tillverkas och du får även chans att provsmaka den.
De flesta guidade rundturer hålls på tjeckiska och ryska, men det går åtminstone en guidad rundtur på engelska varje dag. När du går in på museet kommer du direkt att känna den typiska doften av den bittra likören.
Dryckens historia kan spåras till 1805, då apotekaren Joseph Becher började samarbeta med en brittisk kollega som delade hans intresse för att blanda örter. I det första utställningsområdet finns porträtt av sex generationer av Becherfamiljen. Efter att du sett dem kan du börja utforska dryckens 200år gamla historia. Här finns bland annat gammal utrustning som en gång i tiden användes för att väga och blanda de olika örterna.
Rundturen fortsätter ner i fabrikens underjordiska tunnlar. Här ser du rader av ektunnor där drycken lagras i flera månader innan den tappas upp på flaska.
Provsmaka Becherovka och njut av dess unika, kanelliknande smak. Det sägs att receptet är hemligt och att det än idag endast är två personer om känner till det. En flaska Becherovka är en populär souvenir, och du kan köpa en i butiken bredvid museet. Om du vill dricka Becherovka på tjeckiskt vis blandar du den med tonic och pressad citron.
En informationsvideo i slutet av rundturen ger en bra sammanfattning av allt du fått lära dig.
Jan Becher-museet ligger i centrala Karlovy Vary där det enkelt nås med kollektivtrafiken. Museet har öppet varje dag och den guidade turen är obligatorisk. Studenter, pensionärer och familjer får rabatterat inträde. Barn under 18år får gärna besöka museet men de får inte lov att smaka på likören.